Βυζαντινό τουρκικά

Aλέξης Γ.Κ. Σαββίδης Σελίδες από την Βαλκανική Αντίδραση στην Οθωμανική Επέκταση κατά τους 14ο και 15ο αιώνες εχδ. «Ηρόδοτος», Αθήνα 1991 Βυζαντινοτουρκικά Μελετήματα εχδ. «Ηρόδοτος», Αθήνα 1991

Στο πρώτο βιβλίο ο Σαββίδης αναφέρεται στα κινήματα αντίστασης που αναπτύχθηκαν κατά της Οθωμανικής επέκτασης, πριν την τελική πτώση της Κωνσταντινούπολης στον Μόριά, την Τραπεζούντα. την Βουλγαρία, την Βλαχία και την Αλβανία. Σε αυτούς, αναδείχτηκαν οι ηγετικές προσωπικότητες του Ιωάννη Σισμάν από μεριά των Βουλγάρων, του Ιωάννη Ουγγλέση των Σέρβων, του Ιωάννη Ουνυάδη των Ούγγρων και του Γεωργίου Καστριωτη (Σκερχέμπεη) των Αλβανών. Μετά την πτώση του Βυζαντίου αναπτύσσονται και στον ελλαδικό χώρο επαναστατικά κινήματα κατά του κατακτητή το πρώτο και σπουδαιότερο από τα οποία θεωρείται του Μόριά υπό τον Κλαδά.

Η ιστορική μελέτη, στηριγμένη σε πλήθος πηγών και με την επιμέλεια που διακρίνει πάντα τους ερευνητές του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, περιστρέφεται γύρω από τις προσωπικότητες αυτές.

Το δεύτερο βιβλίο αποτελεί ανατύπωση άρθρων του συγγραφέα της περιόδου 1981-1990 που καλύπτουν χρονολογικά την εποχή από τον 11ο έως τον 16ο αιώνα. .Διαπραγματεύονται ποικιλία θεμάτων, κυρίως τις σχέσεις του Βυζαντίου με τα τουρκόφωνα φύλα της Βαλκανικής, με τους Σελτζούκους Τούρκους της Μεσοποταμίας και της Μικράς Ασίας και τους Οθωμανούς.

Από τα 18 άρθρα, 11 είναι στα ελληνικά και 7 στα αγγλικά. Σοβαρές μελέτες για σοβαρούς προ βληματισμούς και σκέψεις.