Cumhurbaşkanının “Türkiye ve Avrupa” kitabı Atina’yı çıldırttı

Yunanlıdan karşı kitap

ATİNA,UBA

YUNANLILAR, Cumhurbaşkanı Turgut özal’ın kitabına yanıt verdi.Kathimerini gazetesi,özal’ın kitabına verile yanıtı, “Pantürkizim sanık sandalyesinde” diye duyurdu.
Gazetenin konuyla ilgili haberi özetle şöyle:
“Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut özal’ın ‘Türkiye ve Avrupa’ adlı kitabı 1988 yılında Avrupa’da yayınlandı. Ajnı kitap, iki yıl sonra İngilizce olarak yayadandı.
Bu kitabın başlığına rastlantı demek yersiz olur. Çünkü, kitabın amacı, Türkiye’nin Avrupa’ya ait olduğunun tarihi, siyasi ve kültürel gerekçeler kullanarak kanıtlanması. Süz konusu kitabın yayınlanmasından bir yü önce Türkiye AT’a tam üyelik için başvuruda bulunmuştu. Türkiye’nin amacı çok açık değil mi?
özal’ın kitabında yer alan tezler, Spiros Vrionis’in ‘Türk Devleti ve Tarihi’ adlı kitabında, şaşırtıcı bir biçimde ve ayrıntılı olarak çürütülüyor.
Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından kaleme alınan kitapta, Türkiye hakkmda kabul edilemeyecek iddialar yer alıyor. Bütün bu gerekçeler, Türkiye’nin Avrupa uygarbğına ait olduğunun kanıtlanması amacıyla kullambyor. Bugünkü Türklerin Avnıpab oldukları ve Türk uygarlığının Avrupa uygarbğının kopmaz bir parçası, olduğu kanıtlanabilir se, tabii Türkiye’nin AT üyeliği ile ilgili diğer gerekçelerin kabul edilmesi daha kolay olacak.
Vrionis’in kitabı, özal’ın ifade etmek istediği Türk devletinin resmi tarihiyle ilgili gerekçelere eıi iyi cevabı teşkil ediyor. Bu tür liderler, tarihin ideolojik ve siyasi açıdan en iyi nasıl kullanılabileceğini bilen kişilerdir. Atatürk, 1931 yılında kendisinin kurduğu Türk Târih Kürumu’ntın zabıtlarını bizzat okuyarak bazı düzeltmeler yapardı. Bugünkü Küçük Asya sakinleriyle eski sakinleri arasında bir ilişki olduğunu kanıtlamayı amaçlayan bir dizi sahte bilimsel kuramlara rastlamak mümkün, özal’ın kitabımla ifade edilen teoriye göre, Küçük Asya bölgesinde yabancı uygarlıklar yok. Her şey Türklerden kaynaklanıyormuş. Eski Yunan uygarlığının ise, büyük Türk ailesinin bir parçası olduğu iddia ediliyor. Turgut özal ve resmi devlet tarihi tarafından ifade edilen tez bu.
Bu konularda Yunan devleti tarafından gerekenin yapılmadığını söyleyebiliriz. Esasen, çok değerli fırsatları kaçırdık. İlgisizlik, genellikle devletlere çok pahalıua pathıor.