Ο Βασίλης Καπετανγιάννης επιστρέφει στην Αθήνα

μετά από 4ετή θητεία στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Χρίστος Παναγόπουλος παρέθεσε την Δευτέρα το απόγευμα δεξίωση προς τιμήν του Βασίλη Καπετανγιάννη, που ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη τετραετία ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιστρέφει τώρα στην Αθήνα για να αποσυρθεί πλέον υποχρεωτικά, στις 31 του Δεκέμβρη, από την ενεργό υπηρεσία του στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Πρέσβης κ. Παναγόπουλος έπλεξε το εγκώμιο του Βασίλη Καπετανγιάννη τονίζοντας ιδιαίτερα την πολύτιμη προσφορά του ως Ακολούθου Τύπου της Ελλάδος στο Λονδίνο και αργότερα ως προϊσταμένου των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας σε νευραλγικά πόστα όπως των Βρυξελλών, έδρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Ουάσιγκτον, κέντρου λήψης μεγάλης σπουδαιότητας αποφάσεων γύρω από διεθνή θέματα.
Ο Έλληνας πρέσβης παρατήρησε ότι όπως ακόμα και τα πιο όμορφα πράγματα έχουνε πάντοτε κάποιο τέλος έτσι ήρθε ο καιρός να ολοκληρωθεί το δημιουργικό και ωφέλιμο για την Ελλάδα έργο που επιτέλεσε ο Βασίλης Καπετανγιάννης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις μελλοντικές του επιδιώξεις και πάνω από όλα υγεία και μακροημέρευση για να απολαύσει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Παρόμοιες ευχές του έδωσαν και οι δεκάδες συνάδελφοι, συνεργάτες και φίλοι του που παρέστησαν στην δεξίωση προς τιμήν του.

Ο Γιώργος Μπίστης αποχαιρετά τον Βασίλη Καπετανγιάννη

Γεννημένος στον Βόλο, ο Βασίλης Καπετανγιάννης σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών κι αργότερα πήρε το Διδακτορικό του δίπλωμα στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Στο Ελληνικό Δημόσιο προσελήφθη πριν από 32 χρόνια ύστερα από διαγωνισμούς στους οποίους πρώτευσε.

Έχει εργαστεί ως παραγωγός ραδιοφωνικών προγραμμάτων στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ως αρθρογράφος και υπεύθυνος εξωτερικών θεμάτων στο περιοδικό «Αντί», ενώ άρθρα και μελέτες του έχουνε δημοσιευθεί σε πάμπολλες έγκυρες εφημερίδες και περιοδικά, περιλαμβανομένων της Καθημερινής, του Βήματος της Κυριακής και της Ελευθεροτυπίας.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος: «Ο ερχομός μου στην Ουάσιγκτον συνέπεσε με δραστικές και συνταρακτικές αλλαγές στην Αμερική, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Με την πιο βαθειά οικονομική κρίση από το 1929, την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, την κρίση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, αλλά και την σοβαρότερη μεταπολεμικά συνθλιπτική, πολύπλευρη κρίση στην Ελλάδα, που δεν είναι μόνον οικονομική».
Συνεργάστηκε στενά και εποικοδομητικά με τον πρώην Πρέσβη της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον και νυν Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, Βασίλη Κασκαρέλη, με τον οποίον είχε συνεργασθεί ξανά στα χρόνια της θητείας του στις Βρυξέλλες, καθώς επίσης και με τον σημερινό Πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χρίστο Παναγόπουλο. Ατυχώς όμως, η αναγκαστική εκπνοή του υπηρεσιακού του βίου «κατέστησε την άριστη συνεργασία μαζί του βραχύβια».

Ο Βασίλης Καπετανγιάννης δεν έκανε απολογισμό του έργου του γιατί, όπως είπε, «συνήθως, αν όχι κατά κανόνα, οι ίδιοι δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί κριτές του έργου και της απόδοσής μας». Ο απολογισμός αυτός λοιπόν επαφίεται σε τρίτους, περιλαμβανομένων και συναδέλφων του, όπως ο συντάκτης του κειμένου αυτού.

Γνωρίστηκα με τον Βασίλη όταν ανέλαβε το Γραφείο Τύπου στην Ουάσιγκτον. Η πρώτη μας επαφή ήτανε καθαρά επαγγελματική. Εκείνος χρειάζονταν να δικτυωθεί με το εδώ δημοσιογραφικό σινάφι κι εγώ ήθελα να ξέρω κατά πόσον ο νεοφερμένος ήτανε διατεθειμένος να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής. Ύστερα από αρκετές συναντήσεις, συνήθως στο περιθώριο εκδηλώσεων που και οι δυο παρακολουθούσαμε, διαπιστώσαμε πως τουλάχιστον ένας από τους στόχους μας είναι κοινός. Και οι δύο θέλαμε να συμβάλουμε σε μια σωστή ενημέρωση του Ελληνικού λαού για τα όσα διαδραματίζονται στον τόπο του και για τις Αμερικανικές, επίσημες και μη, αντιδράσεις σε αυτά. Η στενή συνεργασία μας για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου οδήγησε και στην ανάπτυξη μιας προσωπικής φιλίας, η οποία θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχιστεί, όπου κι αν οι δρόμοι της ζωής μέλει να μας οδηγήσουν κι άσχετα με το πόσοι ωκεανοί θα μας χωρίζουν.

Γι αυτό λοιπόν δεν αποχαιρετώ τον συνάδελφο και φίλο Βασίλη Καπετανγιάννη. Εύχομαι στον ίδιο και στην σύντροφο της ζωής του, την αγαπητή Μάγδα, υγεία και χαρά και τους λέω απλώς: Εις το Επανιδείν.

Γιώργος Μπίστης

Σύνδεσμος αρχικού άρθρου